środa, 23 kwietnia 2014

Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe
Mocno orzechowe, delikatne, wilgotne pokryte kremem z twarogu i nutelli babeczki. Zrobione ze zmielonych orzechów laskowych z niewielkim dodatkiem mąki - taka zdrowa alternatywa słodkiego wypieku. Im świeższe tym lepsze, ale nie mają szans długo leżeć, znikają w oka mgnieniu.

Oryginalny przepis ja orzechy włoskie zastąpiłam laskowymi.

Składniki na około 12 babeczek:
  • 85 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 70 g mąki
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • po pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy zmielone orzechy, masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.






Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich nałożyć ciasto do około połowy wysokości papierka. Ciasto dość mocno urośnie.







Babeczki piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu wystudzić przez nałożeniem kremu.







Składniki na krem:
  • 2 duże czubate łyżki nutelli
  • 4 łyżki twarogu zmielonego





Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z nutellą na jednolitą masę. Każdą wystudzoną babeczkę posmarować gruba warstwą kremu. Można posypać zmielonymi orzechami laskowymi dla dekoracji. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly