środa, 9 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe - potrójnie musowe

Potrójnie musowe ciasto
Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Czekolady (12 kwietnia) mam dla Was przepis na ciasto czekoladowe. Do zrobienia ciasta wykorzystuje się dużą ilość czekolady, zarówno gorzkiej jak i białej. Ciasto składa się z 3 warstw, dolna to pieczony mus czekoladowy, środkowa to mus z gorzkiej czekolady a górna to sam mus z białej czekolady. Ciasto w konsystencji jest delikatne, lekko piankowe i mocno czekoladowe. Idealne dla wielbicieli czekolady w różnych odsłonach.

Oryginalny przepis. Przepis jest na tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki na dolną warstwę:
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 85 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Czekoladę wraz z masłem i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Delikatnie studzimy. 






Do przestudzonej masy dodajemy żółtka z jaj i ekstrakt. Mieszamy i odstawiamy.







W misie miksera, ubijamy białka ze szczyptą soli, do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. 







Do masy czekoladowej dodajemy dużą łyżkę ubitych białek, mieszamy dokładnie rozluźniając masę. Pozostałe białka dodajemy w dwóch partiach i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.





Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut. Ciasto mocno wyrośnie ale po wyjęciu opadnie, nie ma się co przejmować, tak ma być. Studzimy.







Składniki na mus z gorzkiej czekolady:
  • 200 g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Delikatnie studzimy (ale nie za bardzo). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.




Do masy czekoladowej dodajemy dużą łyżkę ubitej kremówki. Dokładnie mieszamy ale delikatnie aby śmietana nie opadła. Pozostałą śmietanę dodajemy w 2 partiach, dokładnie mieszając po dodaniu każdej z nich.





Przekładamy na upieczony spód i wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce aż się zetnie.








Składniki na mus z białej czekolady:
  • 200 g posiekanej białej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody



Przygotowanie:
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia.







Pół szklanki kremówki umieścić w garnku i podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić.




Pozostałą kremówkę ubić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać dużą łyżkę ubitej kremówki. Dokładnie wymieszać ale delikatnie aby śmietana nie opadła. Pozostałą śmietanę dodać w 2 partiach, dokładnie mieszając po dodaniu każdej z nich. Przełożyć do blachy na mus czekoladowy i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!






4 komentarze:

  1. czekoladożerca9 kwietnia 2014 20:15

    600g czekolady....oh jeah...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się kocha czekoladę to każda jej ilość jest niewystarczająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta. Dlatego lubię piec brownie. początku i nie wychodziło, ale bardzo cenne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
    Mogę polecić dla wszystkich adeptów pieczenia!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly