czwartek, 30 kwietnia 2015

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Tort podwójnie czekoladowy. Czekoladowy biszkopt, przełożony czekoladową masą i konfiturą z czerwonych owoców, smak do wyboru jaki lubicie. Torcik ten można pięknie udekorować, przewiązać kokardką i podarować komuś bliskiemu z okazji jego święta. Prezent własnej roboty i do tego słodki to chyba najlepszy prezent jaki można sobie wyobrazić :)

Oryginalny przepis 

Składniki na biszkopt (w temperaturze pokojowej):
  • 3 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 30 g kakao


Przygotowanie:
Mąkę i kakao wymieszać. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać pojedynczo żółtka dalej cały czas ubijając. Przesiać mąkę z kakao i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia) średnicy około 18 cm.


Piec w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30 - 40 cm. Wystudzić i dopiero wtedy przekroić na 3 blaty.





Składniki na masę:
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
W garnuszku podgrzać śmietankę z masłem (nie dopuszczając do wrzenia). Zestawić z palnika i dodać posiekane czekolady i odstawić na 2 minuty. 





Po tym czasie masę dokładnie wymieszać (czekolada powinna się rozpuścić) i wystudzić do temperatury pokojowej.  







Masę przykryć folią tak aby folia dotykała powierzchni masy i wstawić do lodówki na całą noc.







Po wyjęciu z lodówki ubić do powstania gęstego i puszystego kremu.








Składniki do przygotowania tortu:
  • biszkopt (przekrojony na 3 blaty)
  • masa
  • 3/4 szklanki konfitury z czerwonych owoców
  • woda z sokiem do nasączenia biszkoptu
  • wafelki lub rurki do dekoracji



Przygotowanie:
Na spód układamy jeden z 3 blatów, nasączamy, wykładamy połowę konfitury i 1/3 masy czekoladowej. Na to układamy 2 blat i powtarzamy czynności. Na górę układamy 3 blat nasączamy i dekorujemy resztą masy (pod tą masę już nie nakładamy konfitury). Dookoła dekorujemy wafelkami. Górę możemy polać polewą czekoladową. Całość chłodzimy przez kilka godzin aby warstwy się połączyły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly