czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik z frużeliną

Sernik z frużeliną
Dawno nie było sernika więc szybko muszę to nadrobić :) Ten sernik jest wyjątkowy. Lekko słonawy spód, do tego słodki sernik polany kwaśno-słodką frużeliną z owoców leśnych. Połączenie idealne i bardzo wciągające. Dla stęsknionych letnich smaków.

Przepis Składniki na tortownicę średnicy około 22 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera lub wałka na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ciasteczkami. Powstałą masę wciskamy w spód, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Schładzamy na czas przygotowania sernika.




Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. 






Gotową masę przelać na schodzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty na środku. Po upieczeniu schłodzić w lodówce przez noc.







Składniki na frużelinę:
  • 250 g owoców leśnych, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody. W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i puszczenia przez owoce soku. Dodać cytrynę, rozpuszczoną mąkę, wymieszać i zagotować. Zdjęć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z całością, delikatnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny ale nie zagotowywać. Wystudzoną frużeliną polewać sernik. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly