wtorek, 21 kwietnia 2015

Krem z porów

Krem z porów
Ja uwielbiam zupy ale o tą poprosił mąż. Chodził za mną i prosił kilka razy o krem z porów no to się wreszcie zmobilizowałam. I było warto. To będzie jedna z naszych ulubionych zup, jest szybka, zdrowa i przepyszna. Gotowane pory zyskują całkiem inny smak, nie ma w nich tej goryczki i ostrości a zyskują słodkawy smak. Polecam na lekki wiosenny lub letni obiad.

Oryginalny przepis

Składniki (na około 4 porcje):
  • 40 g masła
  • 3 duże pory (tylko część biała i jasnozielona)
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml wody (lub bulionu)
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Pory oczyścić i pokroić w plasterki. W dużym garnku roztopić masło, dodać wszystkie warzywa i często mieszając podgrzewamy około 5 minut. Następnie zwiększamy ogień, wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut.



Gdy warzywa już się ugotują całość solimy do smaku i miksujemy blenderem na puszysty krem. Zupa będzie dość gęsta jeśli dla was zbyt gęsta możecie dodać więcej wody. Polecam podawać z pokrojonym szczypiorkiem i łyżką jogurtu greckiego. Można również dodać grzanki. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly