środa, 19 marca 2014

Sernik nugatowy

Sernik nugatowy
Uwielbiam wszystko co z nugatem lub o smaku nugatu: czekoladę, pralinki, lody, batoniki i mogłabym tak wymieniać i wymieniać. A oprócz tego uwielbiam serniki (no ale to nic nowego) więc czy istniałoby lepsze połączenie? Dla mnie nie. Na moje szczęście i moim najbliższym bardzo zasmakował ten sernik.

Przepis na sernik o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na spód:
  • 200 g wafelków o smaku orzechowym
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze na drobny piasek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z wafelkami tworząc jednolitą masę.






Gotową masę wafelkową wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.







Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu na serniki
  • 4 jajka
  • 300 g masy nugatowej (można zastąpić nutellą)
  • 240 g jogurtu (lub śmietanki)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy masę nugatową i miksujemy aż delikatnie się rozluźni. Dodawać po łyżce twarogu żeby dokładnie się połączył z masą nugatową. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie łączymy.





Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 60-70 minut w tak zwanej kąpieli wodnej. Poziom niżej niż sernik ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą, w ten sposób woda będzie parować i stworzy kąpiel wodną. Po upieczeniu uchylamy piekarnik na 15 minut i dopiero potem wyjmujemy sernik całkowicie i studzimy do temperatury pokojowej.



Składniki na polewę:
  • 50 g czekolady drobno pokrojonej
  • 40 g śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego




Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy do wrzenia śmietankę. Zestawiamy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Czekamy aż polewa delikatnie przestygnie i zacznie gęstnieć.





Polewamy sernik i chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly