niedziela, 2 marca 2014

Leniwe

Leniwe
Jako że zjem wszystko co z twarogu leniwe uwielbiam. Jeden warunek jest taki, że muszą mieć dużo twarogu i mało mąki. Osiągnięcie tego jest bardzo trudne, gdyż mała ilość mąki powoduje że leniwe się rozpadają. Ten przepis jest idealny, leniwe są delikatne, puszyste i mocno twarogowe. Dla mnie smak dzieciństwa, za każdym razem podaję z innym dodatkiem.

Oryginalny przepis delikatnie zmodyfikowany

Składniki (na dwie średnie porcje):
  • kostka twarogu 200g
  • jedno jajko
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1/3 - 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej jeżeli nie lubicie smaku pełnoziarnistej)



Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać twaróg, cukier i mąkę. W drugim naczyniu ubić białko z jajka. Delikatnie połączyć zawartości oby naczyń.






Na wysypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto. Może się delikatnie przyklejać do rąk, możecie dosypać mąki, ale wtedy ciasto będzie mniej twarogowe, mój sposób to delikatne zwilżenie dłoni. Z ciasta robimy wałeczek, spłaszczamy i kroimy małe kawałki.






Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia. Delikatnie, łyżką cedzakową, wyciągamy leniwe na talerz. Podajemy z czym lubimy, może być to roztopione masło z cukrem, bułka tarta, cynamon lub jogurt z owocami albo z dżemem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly