środa, 26 marca 2014

Sernik miętowy

Sernik miętowy
Kto nie lubi połączenia czekolady i mięty. Ja do tego dorzuciłam jeszcze twaróg dla stworzenia mieszanki idealnej ;) Można porównać do sławnych miętowych czekoladek, ale dodatek twarogu sprawia że jest bardziej delikatny. Sernik typu kremowego, słodko miętowy. Może pogodzić wielbicieli mięty, czekolady i serników ;)

Oryginalny przepis. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis na tortownicę 21 cm.


Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive (lub herbatników pełnoziarnistych)
  • 100 g czekolady





Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy w mikserze na piasek. Łączymy z czekoladą. Gotową masę ciasteczkową wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.





Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu na serniki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml ekstraktu miętowego (lub likieru)
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż do wrzenia. Dodajemy suszoną miętę, mieszamy, przykrywamy garnek i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy śmietankę, listki dobrze odciskamy z kremówki i wyrzucamy. 





W misie miksera ucieramy jajka z cukrem, partiami dodajemy twaróg aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać miętową śmietankę, sok z cytryny, mąkę, skrobię i ekstrakt. Całość krótko zmiksować.







Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Po wstawieniu sernika obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej przez około 75-90 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i tak trzymać sernik przez około 20 minut. Wyjąć całkowicie z piekarnika i schłodzić przez minimum 5 godzin.




Składniki na polewę:
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dorzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia, jak zacznie lekko gęstnieć polać nią sernik. Schłodzić. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly