piątek, 21 marca 2014

Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem

Kurczak duszony
Soczysty i miękki kurczak w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku i ziół. Pyszne danie na obiad lub uroczystą kolację. Przepis jest prosty i o tyle wygodny, że spokojnie można zrobić go dzień wcześniej a później tylko odgrzać.

Przepis z inspiracji Biedronki
Składniki na około 4 porcje:
  • 4 udka lub 8 podudzi
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie
  • 500 g pieczarek
  • 1 posiekana cebula
  • 4 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • po 1 łyżeczce oregano i tymianku
  • 2 liście laurowe
  • olej do podsmażenia kurczaka
  • sól, pieprz i cukier
Przygotowanie:
Kurczaka doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.







Po tym czasie obsmażamy kurczaka na oleju z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i smażymy około 10 minut.







Całość przekładamy do głębokiego garnka, dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut. Wlewamy wino i dusimy około 10 minut.







Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy około 15-20 minut aż sos się delikatnie zredukuje i zagęści.








Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i posypujemy pietruszką. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly