niedziela, 30 marca 2014

Ekspresowe bułeczki

Ekspresowe bułeczki
Czy zdarzył Wam się poranek kiedy żołądek przykleja się do kręgosłupa, a w chlebaku pustka i co gorsza nie chce się wychodzić z domu po świeże pieczywo? Bo mi tak, i co wtedy zrobić? Głodny człowiek nie wytrzyma około 2 godziny zanim ciasto urośnie a potem zanim chleb się upiecze. I właśnie któregoś takiego poranka znalazłam przepis na ekspresowe bułeczki.

Oryginalny przepis 
Składniki na 4 większe bułki:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 10 g drożdży sypkich
  • 170 ml ciepłej wody
  • szczypta soli



Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.






Z napuszonego ciasta delikatnie formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut do zrumienienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly