wtorek, 4 marca 2014

Sernik "Daim"

Sernik z batonikami Daim
Kolejny sernik to chyba nie zdziwienie ;) Tym razem trochę oryginalnie, sernik wzbogacony o dodatek pokrojonych batoników "Daim". Dzięki ich dodatkowi sernik zyskuje chrupiące i słodkie niespodzianki w środku. Uważam że warto wypróbować, szczególnie jak lubicie te batoniki, karmel lub wszystko co z nim związane.

Oryginalny przepis tu. Mój przepis na tortownicę 23 cm, wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej


Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive (mogą być zbożowe lub herbatniki)
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z ciasteczkami.







Masę ciasteczkową wyrównać na dnie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut.







Składniki na masę serową:
  • 720 g twarogu 3-krotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • budyń waniliowy 40g
  • 110 g batoników Daim
Przygotowanie:
Batoniki Daim pokroić na małe kawałki. W misie miksera utrzeć twaróg z cukrem, śmietanką, jogurtem, jajkami, budyniem i ekstraktem. Na koniec dodać batoniki i wymieszać łyżką. Gotową masę wylać na schłodzony spód.





Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).







Składniki na polewę:
  • 250 g gotowanego skondensowanego mleka (masa krówkowa)
  • 56 g batonika Daim (jeden batonik)






Przygotowanie:
Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową. Batonik pokroić na drobne kawałki, posypać na rozsmarowaną masę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly