sobota, 8 marca 2014

Chleb żytni orkiszowy

Chleb orkiszowy
Kolejny przepis na chlebek, uwielbiam chleb własnego wypieku, ten zapach unoszący się w domu, ta chrupiąca skórka i ta pierwsza najsmaczniejsza kromka. Jeszcze nie piekliście? To czas to naprawić.


Składniki:
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 325 g mąki orkiszowej typ 3000
  • 8 g drożdży sypkich
  • 450 g letniej wody
  • łyżeczka soli



Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.







Po wyrośnięciu przekładamy do foremki na chleb, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na pół godziny a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.







Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z foremki i pozostawiamy w studzącym się i uchylonym piekarniku przez około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly