poniedziałek, 31 marca 2014

Muffinki bazyliowe

Muffinki bazyliowe

Uwielbiam nietypowe smaki w słodkich wypiekach. Dlatego jak zobaczyłam ten przepis to wiedziałam że muszę go wypróbować. Zrobiłam następnego dnia. Muffinki zielone od bazylii, z białą czekoladą i polewą jogurtową. Smak można określić jako "ciekawy", babeczki znalazły kilku adoratorów a dla kilku osób były poprawne bez większego szału. Ja się w nich zakochałam, słodycz połączona ze smakiem bazylii, moim zdaniem warte spróbowania.
Oryginalny przepis

Składniki (na około 10 babeczek):
  • 120 ml mleka
  • 100 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • doniczka bazylii
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło. Na małym ogniu podgrzewamy aż masło się roztopi. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.




Do czystej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy.

Do miski blendera wrzucamy listki z bazylii, wlewamy lekko przestudzoną mieszankę z garnka i rozdrabniamy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy jajko i miksujemy całość około 2 sekundy.



Bazyliową masę przelewamy do miski z mąką. Całość mieszamy delikatnie do połączenia składników, tak aby nie było grudek w masie.







Rozkładamy do papilotek, zostawiając około 0,5 cm od góry, gdyż babeczki jeszcze urosną.







Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babeczki w środku są upieczone. Wyjmujemy i studzimy na kratce.






Składniki na polewę:
  • 60 g białej czekolady
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego





Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt po łyżce i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia polewy.





Gotową polewą dekorujemy babeczki i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly