wtorek, 11 marca 2014

Buritto meksykańskie

Buritto meksykańskie
Od czasu do czasu lubię na obiad zrobić coś co przeniesie nas w inny świat. Coś z innej kuchni, z innej kultury z innymi smakami. Niby zrobione z łatwo dostępnych u nas składników, ale w innej kompozycji. I tak właśnie było z buritto. Jak lubicie ostrzejszą kuchnię możecie mocniej przyprawić farsz, żeby było bardziej po meksykańsku.

Oryginalny przepis:
Składniki na 4-6 porcji:
  • 4-6 tortilli
  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • 2 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki (lub 2 małe)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki płatków chili, 1i1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz

Przygotowanie:
Na patelni teflonowej podsmażamy mięso dokładnie z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojone papryki i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy całość papryką ostrą, słodką, pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.




Dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i całość mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, oregano, solą i pieprzem. Dusimy całość 10 minut aż mięso i papryka zmiękną. Pod koniec dodajemy fasolę z puszki i podgrzewamy chwilę aż fasolka złapie temperaturę. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić sos.





Tortille podgrzewamy zgodnie z instrukcją i nakładamy ciepły farsz. Ciasno zawijamy aby zamknąć farsz szczelnie w środku.








Podsmażamy na patelni grillowej (lub zwykłej, ważne żeby nie używać tłuszczu, tortilla ma nabrać chrupkości). 








Podajemy jeszcze ciepłe. Polecam podawać z ćwiartkami limonek i skrapiać farsz ich sokiem, podkręcają smak. Dodatkowo warto podać ulubiony sos jogurtowy, ziołowy lub pomidorowy. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly