niedziela, 23 marca 2014

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ciasteczka serowe
Ciasteczka te pojawiły się w moim menu kiedy jednak z przyjaciółek była mamą karmiącą i niewiele mogła jeść. Nie chciałam być osobą bez serca i przynosić na spotkania rzeczy których jeść nie może, więc poszperałam w przepisach, poszukałam co jeść może i pojawiłam się z tymi ciasteczkami. O dziwo nie tylko mama karmiąca się nimi zajadała ;)

Inspiracją był ten przepis Ciasteczka można nadziewać innymi owocami, przepyszne są też z nadzieniem z kremu czekoladowego.

Składniki na jedną blachę ciasteczek:
  • 300 g twarogu z kostki
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy jednolitą masę. Podsypując blat mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwadraty z ciasta.






Jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki a je jeszcze na pół. Na każdy kwadrat z ciasta kładziemy jabłko, składamy na pół i staramy się skleić boki. Ciasteczka w trakcie pieczenia mogą się otworzyć jeśli nie zostaną dobrze sklejone.






Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (pilnując aby się nie przyrumieniły zbyt mocno). Studzimy na kratce. Po wystudzeniu posypujemy dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly