wtorek, 14 kwietnia 2015

Sernik bananowy z nutellą

Sernik bananowy
Mąż kręcił nosem jak usłyszał o pomyśle na takie ciasto. Kręcił do momentu aż nie spróbował. Wtedy stwierdził że ten sernik jest wybitny. Innym też smakował. Poza tym połączenie banana z nutellą to podobno klasyka. Klasyka którą warto jest wypróbować.

Pomysł na masę bananową zaczerpnęłam stąd. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na tortownicę średnicy 22 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g wafelków orzechowych
  • 100 g nutelli





Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w malakserze na piasek. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z rozdrobnionymi wafelkami. Tak przygotowaną masę wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy do lodówki.




Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu na serniki
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g nutelli (można spokojnie dać więcej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki puree z bananów (około 3-4 banany)

Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza nutellą i dokładnie mieszamy. 
Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.






Do tortownicy wykładamy część masy serowej. Na niej rozkładamy łyżką nutellę starając się ułożyć równą warstwę. Całość przykrywamy drugą połową masy serowej. 







Sernik pieczemy w temperaturze około 150 stopni przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty na środku. Przed pokrojeniem chłodzimy 10-12 godzin w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly