czwartek, 23 kwietnia 2015

Sernik z karmelizowanymi gruszkami

Sernik z gruszkami
Sernik z karmelizowanymi gruszkami i polewą z białej czekolady to jeden z lepszych serników ostatnich czasów. Wszystkie smaki komponują się idealnie, karmelizowane gruszki zyskują miękkość i posmak cynamonu, w serniku można wyczuć smak imbiru, całość dopełnia polewa z białej czekolady.

Oryginalny przepis Przepis na tortownicę średnicy 22 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 100 g czekolady mlecznej




Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy mikserem na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie mieszamy i wciskamy w spód, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Schładzamy na czas przygotowania masy serowej.




Składniki na karmelizowane gruszki:
  • 5 gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Gruszki obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i nie mieszając czekamy aż się rozpuści i lekko zabulgocze. Dorzucamy gruszki, cynamon i na małym ogniu podsmażamy całość, obracając gruszki od czasu do czasu aż zmiękną. Cały proces nie może trwać dłużej niż 10 minut gdyż karmel się przypali. Odstawiamy do wystudzenia.


Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • karmelizowane gruszki (przestudzone)
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza gruszkami i dokładnie mieszamy ale niezbyt długo żeby się nie napowietrzyła masa. Przelewamy na schłodzony spód.





Na wierzch wciskamy karmelizowane gruszki (odsączona z nadmiaru karmelu). Najlepiej delikatnie je wcisnąć aby nie wysuszyły się podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta. Studzimy a następnie schładzamy przez noc w lodówce.




Składniki na polewę:
  • 200 g czekolady białej
  • 6 łyżek śmietanki kremówki




Przygotowanie:
Czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Zestawić z garnka i delikatnie przestudzić. Gdy zacznie gęstnieć wyłożyć na schłodzony sernik. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly