wtorek, 12 maja 2015

Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy
Ekstrakt waniliowy jest niezastąpiony w kuchni przy wypiekach. Używany w ciastach, deserach, wypiekach, lodach, sosach itp. Jednak żaden kupny ekstrakt nie zastąpi Wam prawdziwego ekstraktu z wanilii. A zrobienie jego to chwila moment. Fakt że potem trzeba długo czekać ale jak już raz zrobicie to wystarczy Wam na długo. O korzyści finansowej nawet nie wspominam bo jest oczywista ;)

 
Składniki:
  • 3 laski wanilii
  • szklanka wódki (można robić z innymi alkoholami ale ja nie polecam)




Przygotowanie:
Laski wanilii przeciąć wzdłuż ale nie wyciągać nasionek. Włożyć do wysokiej butelki. Zalać alkoholem tak aby przykryć laski wanilii i zamknąć szczelnie butelkę. Odstawić w ciemne i chłodne (ale nie zimne) miejsce. Można co jakiś czas mocno wstrząsnąć. Ekstrakt będzie gotowy po około 2 miesiącach, im dłużej będzie stał tym będzie bardziej waniliowy. Jak część zostanie zużyta można dolać alkoholu aby na nowo ekstrakt nabierał aromatu. Co pewien czas warto dorzucić nową laskę wanilii. W ten sposób ekstrakt nigdy nam się nie skończy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly