wtorek, 26 maja 2015

Zupa meksykańska z wołowiną

Zupa meksykańska
Bardzo szybka, bardzo dobra a co najważniejsze nietypowa w smaku zupa. Dodatkowo łatwa w przygotowaniu a można ją urozmaicać poprzez najróżniejsze dodatki. Dzięki dodatkowi mięsa jest sycąca. Polecam gorąco.

Przepis

Składniki:
  • 250 g wołowiny bez kości
  • 100 g zielonej mrożonej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
W garnku na łyżce oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażmy około 5 minut. 





Zalewamy gorącym bulionem i pomidorami z puszki. Zagotowujemy całość po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości mięsa około1,5 do 2 godzin.





 
Gdy mięso już będzie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mrożoną fasolkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Polecam podawać z tartym serem, można zabielić łyżką jogurtu greckiego. Na imprezę można przygotować wersję z podpieczonymi kawałkami tortilli. Można również posypać tylko kolendrą. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly