czwartek, 14 maja 2015

Sernik z musem z mango

Sernik z mango
Na weekend nie ma nic lepszego od sernika. Ale na każdy weekend inny sernik. Tym razem zdecydowałam się na sernik z musem z mango. Nie chciałam jednak dodawać mango do sernika dlatego gdy natknęłam się na inspirację z musem z mango wiedziałam że to coś idealnego dla mnie. Gorąco polecam bo to nowy wymiar smaku sernika ;)

Przepis inspiracja. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 100 g czekolady




Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a ciasteczka rozdrobnić w malakserze. Połączyć ze sobą i wcisnąć w spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Schłodzić w lodówce.





Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i szybko zmiksować tylko do połączenia składników (nie dłużej żeby masa się nie napowietrzyła). 





Wylać na schłodzony spód i piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Upieczony sernik jest ścięty na całej powierzchni. Wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.






Składniki na mus z mango:
  • 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Przygotowanie:
Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować blenderem na puree. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Ustawić na palniku i na małym gazie podgrzewać do rozpuszczenia (nie zagotować). Tak przygotowaną żelatynę dodać do gorącego puree i dokładnie wymieszać. Puree wystudzić do lekkiego zgęstnienia.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do kremówki dodawać wystudzone tężejące puree w 3 turach po każdym dodaniu szybko zmiksować. Gotowy mus wyłożyć na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly