środa, 16 kwietnia 2014

Hamburgery

Hamburgery
Udowodnię Wam że każdego fast fooda można zrobić w domu, w zdrowszej wersji, z takimi składnikami jakie sami chcemy i jeszcze ta satysfakcja że sami go zrobiliśmy. Mąż chciał hamburgery to podzieliliśmy się zadaniami, ja zrobiłam bułeczki a on resztę. Tak więc dzisiejszy przepis to jego wykonanie.



Składniki:
  • 2 bułki hamburgerowe
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • pół cebuli bardzo drobno posiekanej do mięsa
  • pół cebuli pokrojonej w piórka
  • drobno pokrojony czosnek
  • żółtko
  • płatki chili, sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • pomidor pokrojony w plasterki
  • ogórek kiszony pokrojony w plasterki
  • kilka listków sałaty
  • ulubiony sos: u nas sos rosyjski czyli połączenie ketchupu z musztardą
Przygotowanie:
Panowie aby się dobrze pracowało, przygotowanie hamburgerów rozpoczynacie od otwarcia piwa :)






Mięso łączymy z żółtkiem, bardzo drobno pokrojonymi cebulą i czosnkiem, solą, pieprzem, płatkami chili oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy wyrabiając na jednolitą masę. Dobrze jest odłożyć je na min godz. do lodówki.






Formujemy kotlety, płaskie o średnicy zbliżonej wymiarami do średnicy bułek. Dodatkowo formujemy jeden mały kotlecik dla żony ;)







Do wykonania sosu "rosyjskiego" mieszamy ketchup i musztardę w tych samych proporcjach.







Na mocno rozgrzanej i suchej patelni grillowej smażymy kotlety. Każdą ze stron po ok 3-4 min. do odpowiedniego zrumienienia . Bułki kroimy na pół i wewnętrzne części lekko rumienimy na patelni.






Przyrumienioną bułkę smarujemy sosem, na to nakładamy mięso i warzywa warstwami: cebulę, pomidora, ogórka i sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly