poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ekspresowe kanapeczki z humusem z groszku i awokado

Kanapeczki z humusem
Jeden z pierwszych przepisów Nigelli Lawson które wypróbowałam. I na pewno nie ostatni. Nigelle uwielbiam za to że wszystkie jej przepisy są szybkie i proste. I tak jest z tymi kanapeczkami. W oryginale są to crostini, czyli małe grzanki, ale ja zrobiłam wersję jeszcze szybszą, czyli same kanapeczki. Polecam jako przekąskę na przyjęcie.

Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo"

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • puszka zielonego groszku
  • łyżka soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • kilka kromek pumpernikla

Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucamy odsączony groszek, zmiażdżony czosnek, miąższ z awokado oraz sok z limonki. Całość miksujemy blenderem.









Doprawiamy solą i w razie potrzeby dodajemy jeszcze czosnku lub soku z limonki. Jeżeli mamy możliwość odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się połączyły.







Chleb kroimy na mniejsze kanapeczki, jeżeli chcemy możemy wyciąć fantazyjne kółeczka, smarujemy humusem i podajemy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly