piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik Ferrero Rocher

Sernik Ferrero Rocher
Sernik ten powstał z myślą o mojej Mamie, kiedy zbliżały się jej urodziny chciałam zaskoczyć ją czymś wyjątkowym, czymś co wiem, że by jej zasmakowało. A że Mama jest wielbicielką tych małych, okrągłych pralinek i tak jak ja lubi serniki, to stwierdziłam że taki połączenie będzie strzałem w dziesiątkę. I było! Koniecznie wypróbujcie.

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:
  • 250 g ciastek kakaowych z nadzieniem orzechowym
  • 100 g czekolady mlecznej





Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy za pomocą miksera na drobny piasek, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ciasteczka z czekoladą i gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Masą wylepiamy spód i boki blaszki. Schładzamy w lodówce.



Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu na serniki
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 150 g masy nugatowej (można zastąpić nutellą)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:
W misie miksera mieszamy masę nugatową z twarogiem. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i mieszamy krótko tylko do połączenia. Przelewamy w schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku z parą wodną (poniżej sernika ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą) w 170 stopniach przez około 1 do 1 i 1/2 godziny. Studzimy do temperatury pokojowej.


Składniki na polewę:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 7 łyżek mleka
  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych




Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy. Mieszamy z orzechami i odstawiamy do momentu aż masa przestygnie i zacznie delikatnie gęstnieć.





Przestudzony sernik ozdabiamy polewą. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly