sobota, 12 kwietnia 2014

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Jak najlepiej świętować Światowy Dzień Czekolady? Pochłonąć jak największą jej ilość ;) Ale jeśli grozi Wam znudzenie samą czekoladą (o ile to może nastąpić, u mnie nie) polecam mus czekoladowy. U mnie z mlecznej czekolady ale z powodzeniem można go wykonać zarówno z gorzkiej jak i białej w zależności od upodobań. Moja wersja zawiera ekstrakt pomarańczowy ale i tu możecie dać smak likieru jaki lubicie (orzechowy by też świetnie pasował) lub zrezygnować całkowicie. Będę wracać często do przepisu i go modyfikować.

Inspiracja idealna do modyfikacji. W zależności od rodzaju czekolady mus może mieć inną konsystencję. W przypadku gorzkiej czekolady będzie bardziej zbity a przy białej płynny.


Składniki (na 2 porcje):
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego



Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną czekoladę i cukier poder. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Schładzamy do temperatury lodówkowej.





Schłodzoną masę ubijamy wraz z likierem do uzyskania puszystego musu. Przekładamy do pucharków. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Jeżeli nie jemy od razu trzymać w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly