piątek, 2 maja 2014

Serowe serduszka

Serowe serduszka
Mini serniczki na nugatowym spodzie z nugatowymi kawałkami kruszonki. Całość podana w formie serduszek ale oczywiście możecie zrobić to spokojnie w okrągłych foremkach. Można też upiec jeden duży sernik. Ja miałam ochotę na inną formę podania, poza tym mini serniczkami łatwiej się podzielić :) Polecam dla fanów nugatowej nuty zatopionej w tradycyjnym serniku.


Przepis który był inspiracją.


Składniki na spód i nugatową kruszonkę:

  • 250 g ciasteczek z nadzieniem orzechowym
  • 125 g czekolady





Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy składniki ze sobą. Częścią powstałej masy wykładamy spody silikonowych foremek na muffinki. Schładzamy w lodówce.




Pozostałą część masy rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Zastygniętą masę pokruszymy i dodamy do masy sernikowej.






Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, nie trzeba używać miksera ładnie się łączą. Zastygniętą masę uzyskaną ze resztki mieszanki na spody wyjąć z lodówki i pokruszyć na większe kawałki.





Uzyskaną kruszonkę mieszamy z masą serową i szybko wykładamy do przygotowanych foremek ze spodami.







Serniczki pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu studzimy i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z silikonowych foremek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly