poniedziałek, 5 maja 2014

Biryani z soczewicą i marchewką

Biryani z soczewicą i marchewką
Danie inspirowane kuchnią indyjską, więc mocno aromatyczna mieszanka najróżniejszych smaków. Danie jest zdrowe, zawiera warzywa, mięso i ryż. Można powiedzieć że jest jednogarnkowe, łatwe do odgrzania więc spokojnie można zrobić dzień wcześniej. Zdecydowanie nasze smaki.

Oryginalny przepis oczywiście z moimi małymi przeróbkami:

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ryżu najlepiej basmati (około szklanka)
  • 200 g czerwonej soczewicy (około szklanka)
  • puszka pomidorów krojonych w sosie
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka (korzeń i trochę natki)
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy kawałek pora, kilka gałązek pietruszki oraz pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę. Dodać pół łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz i gotować na małym ogniu około 20 minut.




W mniejszym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć około 5 minut aż do zeszklenia cebuli. Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek. Razem chwilę podsmażać a następnie zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru, gotować na małym gazie przez około 15 minut.




W żaroodpornym garnku rozgrzać oliwę. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, obiema paprykami i kolendrą. Smażyć na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa dosypujemy suchy ryż i smażymy mieszając przez około minutę.





Następnie dodajemy przepłukaną soczewicę, mieszamy i smażymy około minuty. Zalewamy całość sosem pomidorowym i dokładnie mieszamy. 






Do garnka wlewamy gorący bulion razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Całość zagotowujemy, przykrywamy przykrywką lub folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy garnek i odstawiamy na 5 minut. Potrawa będzie z czasem gęstniała więc jeżeli przygotowujecie ją na następny dzień to lepiej krócej ją podgrzać w piekarniku a przed podaniem tylko podgrzać na palniku podlewając odrobinę bulionem.


Posypujemy kolendrą i podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly