środa, 21 maja 2014

Krem z brokułów

Krem brokułowy
Jedna z moich ukochanych zup. Robiłam ją już kilka razy za każdym razem ulepszając jej smak. Teraz uważam że jest najlepszą wersją samej siebie. Gęsta, bogata w smaki, mocno brokułowa i czosnkowa (uwielbiam to połączenie smaków). Ja bym mogła jeść ją codziennie. Robi się ją łatwo i szybko. Koniecznie spróbujcie.



Składniki:
  • 2 główki brokuła każda po 500 g
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek zielonej części pora
  • 250-500 ml mleka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku (łatwiej nam będzie miksować później zupę) gotujemy wywar z warzyw. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, po to aby łatwiej się później miksowały. Solimy wodę, dodajemy listek laurowy i gotujemy aż warzywa będą delikatnie miękły (mogę być jeszcze lekko twarde). Ilość wody jak najmniejsza, tyle żeby potem nam się zmieściły brokuły, nie więcej.


Dodajemy podzielonego na części brokuła. Przy czym najpierw dodajemy obrane łodyżki, je chwilę gotujemy i jak zaczną mięknąć dorzucamy pozostałe części brokuła. Gotujemy do miękkości warzyw. Odkładamy na bok kilka różyczek brokuła.





Aby zupa nie była zbyt rzadka część wody odlewamy do jakiejś miseczki a resztę miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu można zupę przelać do mniejszego garnka.






Dodajemy mleko. Całość dosalamy i pieprzymy do smaku. W tym momencie jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej mleka lub bulion który odlaliśmy. Podajemy posypaną świeżo zmielonym pieprzem, płatkami czosnku i przyozdobione różyczkami brokuła. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly