piątek, 23 maja 2014

Tarta snickersowa

Tarta snickersowa
Połączenie kajmaku z serkiem, kawałkami snickersów, bitą śmietaną na spodzie z masy ciasteczkowej. Pyszne, słodkie, znika szybko i bez śladu. Jeżeli lubicie choć jedną rzecz z tej kompozycji smaków to pokochacie całą tartę. Wygodne ciasto bo bez pieczenia więc szybko się je robi mieszając tylko składniki.

Oryginalny przepis, ja oczywiście zmodyfikowałam.

Składniki na spód:
  • 200 g herbatników kakaowych 
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek (za pomocą miksera, wałka lub tłuczka). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciasteczkami.





Gotową masę ciasteczkową wciskamy w dno i boki formy na tartę. Formę tą wcześniej smarujemy masłem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.






Składniki na masę:
  • puszka masy kajmakowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g batoników snickers


Przygotowanie:
W misie miksera łączymy serek z około 2/3 puszki masy kajmakowej. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z masą serowo-kajmakową. 





100 g batoników kroimy w małe kawałki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Ostawiamy do lodówki aż do zastygnięcia masy, najlepiej na 2-3 godziny.





Gdy masa zastygnie, w misie miksera ubijamy na sztywno kremówkę. Nie słodzimy jej, cała reszta tarty jest wystarczająco słodka.







Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch tarty. Posypujemy pozostałymi kawałkami batoników. Na sam koniec dekorujemy pozostałą masą kajmakową, najwygodniej zrobić to wyciskając przez woreczek z odciętym rogiem. Schładzamy jeszcze minimum 2 godziny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly