poniedziałek, 12 maja 2014

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa
Uwielbiam gołąbki, ale tak samo mocno jak je lubię, nie lubię bawić się w ich zawijanie. Oszukane gołąbki też są fajne ale i przy nich jest trochę roboty. Wymyśliłam więc zapiekankę gołąbkową. Zabawy przy robieniu o wiele mniej niż przy zwykłych gołąbkach czy nawet przy oszukanych a smak dokładnie taki sam. Polecam wersję gołąbków dla leniwych.


Składniki na około 4-5 porcji:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • szklanka ryżu
  • biała kapusta (u mnie około 1,5 kg)
  • 5 sztuk marchewek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente. Kapustę kroimy w drobną kostkę (zostawiamy z 2-3 duże liście) i podgotowujemy do miękkości. Pół cebuli drobno kroimy, czosnek szatkujemy.

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i mieszamy z ryżem, cebulą i czosnkiem. 


Kapustę studzimy po gotowaniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. 

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.





Drugie pół cebuli kroimy drobno, szklimy na łyżce oliwy w małym garnuszku. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.






Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy podgotowane duże liście sałaty. Na to wykładamy połowę mięsa, następnie posypujemy połową marchewki którą przykrywamy połową kapusty. Polewamy częścią sosu. Powtarzamy warstwy: mięso, marchewka, kapusta i polewamy resztą sosu.




Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly