czwartek, 8 maja 2014

Tort kajmakowy

Tort kajmakowy
Gdy przyjaciółka częstuje ciastem z cukierni i luźno stwierdza że jakbym chciała to mogłabym podjąć wyzwanie to co się robi? Rozkłada się ciasto na czynniki pierwsze, robiąc bałagan na talerzu, zapamiętuje się każdy smak, warstwę, konsystencje a następnie zmierza się z wyzwaniem. Ten tort to biszkopt zrobiony w całości z samych orzechów, bez użycia mąki, przełożony warstwami z kajmaku oraz serka mascarpone. Ze zwykłym biszkoptem ciasto to byłoby mdłe, orzechowy biszkopt jest wilgotny i nadaje całości spójnego smaku.

Oryginalny przepis na biszkopt, lekko zmodyfikowany. Proporcje ciasta na tort o średnicy 22 cm.

Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • pół szklanki cukru pudru



Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Orzechy mieszamy z kaszą manną. Łączymy orzechy z masą z żółtek. W kilku partiach dodajemy powstałą masę do ubitych białek. Mieszamy delikatnie tak aby białka nie opadły. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy.


Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu, nożem oddzielamy boki ciasta od tortownicy, wyjmujemy z formy i kroimy na 3 blaty.





Składniki na masy:
  • puszka masy krówkowej
  • szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru



Przygotowanie:
Na podkład lub paterę kładziemy pierwszy blat biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy równo około 1/2 - 2/3 masy krówkowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko dociskamy.





Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Ilość cukru zależna jest tak naprawdę od tego jak słodkie masy lubimy. Ubitą kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Na 2 blat biszkoptu wykładamy 2/3 gotowej masy. Przykrywamy 3 blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę aby masy związały. 



Pozostałą część masy krówkowej wykładamy na wierzch tortu (można specjalną łopatką lub końcem widelca zrobić wzorek). Boki tortu obkładamy pozostałą częścią kremu z mascarpone. Można boki dodatkowo udekorować zmielonymi orzechami włoskimi dociskając do kremu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly