środa, 14 maja 2014

Sernik bazyliowy

Sernik bazyliowy
Ostrzegałam że będę kombinować ze smakami? Ostrzegałam? No i kombinuję. Po bazyliowych babeczkach stwierdziłam że muszę zrobić sernik. Zaskoczył mnie jego smak, oczywiście pozytywnie. Nawet mąż, któremu nie smakowały babeczki bazyliowe, ten sernik polubił. Polewa jogurtowa z białej czekolady dodaje słodkości sernikowi. Wrócę do tego przepisu na pewno. 

Oryginalny przepis, oczywiście zmodyfikowany. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g czekolady mlecznej





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze lub tłuczemy wałkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ciasteczka z czekoladą i tak powstałą masę wciskamy w dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy w lodówce.




Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu na serniki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • liście z 2 gęstych doniczek bazylii


Przygotowanie:
W pojemniku blendera rozdrabniamy listki bazylii razem z jogurtem. W misie miksera łączymy twaróg z cukrem. Do misy z twarogiem dodać mus bazyliowy.





Do masy twarogowej wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 10 sekund. Przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 80 minut. Wystudzić do temperatury pokojowej.




Składniki na polewę:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g jogurtu naturalnego





Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i energicznie mieszamy. Początkowo masa może się zbijać ale po chwili powinna ładnie się połączyć. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Schładzamy w lodówce przez całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly