Tiramisu |
Czy znacie lepszy włoski deser niż tiramisu? Ja nie, a co najważniejsze mój mąż też nie. Idealne połączenie lekkiej masy z serka mascarpone, z kawowymi biszkoptami i kakao to coś co umili każdy dzień i poradzi sobie nawet z największymi chandrami. Ja polecam przepis bez jajek, bezpieczniejszy a i naszym subiektywnym zdaniem smaczniejszy. Gorąco polecam na weekend do kawy.
Składniki:
- około 24 podłużne biszkopty - około 200 g (tyle zużyłam na swoją foremkę)
- 1 szklanka przestudzonej mocnej kawy (najlepiej ze 3 espresso)
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki kremówki 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki kakao
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Do ubitej kremówki dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Można najpierw do miski włożyć serek i potem stopniowo dodawać kremówkę - to bezpieczniejsza wersja. Na tym etapie można sprawdzić czy masa jest odpowiednio słodka.
Na dno naczynia (szklanego lub plastikowego) wykładamy zamoczone w kawie biszkopty. Każdy biszkopt moczymy osobno aby wystarczająco nasiąknęły kawą. Na to wykładamy połowę masy serowej i obficie posypujemy kakao. Drugą warstwę namoczonych biszkoptów najlepiej ułożyć pod kątem 90 stopni do pierwszej, na to reszta masy i reszta kakao. Gotowy deser wstawić na kilka godzin do lodówki aby smaki się połączyły. Podawać z kawą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz