czwartek, 19 marca 2015

Bomba truskawkowo-czekoladowa

Bomba truskawkowo-czekoladowa
Jeden z pyszniejszych tortów jakie ostatnio robiłam i jeden z bardziej zjawiskowych. Przez swoją nietypową formę idealnie nadaje się jako prezent dla jubilata. Pomimo tego że większość osób przed pokrojeniem myli go z kopcem kreta to pod czekoladową polewą i czekoladowym biszkoptem kryje się mocno truskawkowa niespodzianka. 

Oryginalny przepis który ja lekko zmodyfikowałam.

Składniki na czekoladowy biszkopt:
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady


Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce dokładnie mieszając. Dodać stopniowo żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 33cm x 33cm lub zbliżoną i piec przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni uważając aby nie spalić.


Upieczone ciasto wystudzić do temperatury pokojowej. Miskę lub durszlak średnicy 20-22 cm i wysokości 10 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciasto oderwać od papieru pokroić w trójkąty i wyłożyć nim dokładnie miskę. Można docinać tak aby ładnie kawałki do siebie dochodziły. Jeżeli ciasto będzie za twarde można nasączyć przed pokrojeniem wodą z sokiem z cytryny wtedy będzie bardziej plastyczne do pracy. Jeśli uda się bez nasączania nasączyć po wyłożeniu (chyba że lubicie suche ciasta)


Składniki na masę:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • dodatkowo kilka biszkoptów

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki umieścić w garnuszku (mrożonych nie rozmrażać) wraz cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia truskawek. Za pomocą blendera zmiksować na gładki mus.



Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej tak aby nie było żadnych grudek. 








Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Dokładnie wymieszać, można podgrzać jeśli żelatyna nie chciałaby się rozpuścić, ale nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia w temperaturze pokojowej.






Kremówkę ubić na sztywną masę.









Do wystudzonego puree truskawkowego najpierw dodać jogurt i dokładnie wymieszać a następnie ubitą kremówkę partiami.








Tak przygotowany mus przełożyć do pojemnika z ciastem czekoladowym a na wierzch wyłożyć delikatnie biszkopty. Możliwe że trzeba będzie przyciąć ciasto czekoladowe jeśli będzie zbytnio wystawało ponad formę. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje.





Składniki na polewę:
  • 100 ml kremówki
  • 150 g czekolady





Przygotowanie:
W garnuszku umieścić kremówkę i podgrzać do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać drobno pokrojoną czekoladę. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia do czasu aż masa zacznie delikatnie gęstnieć.




Ciasto z masą wyjąć z lodówki i obrócić wykładając na jakąś paterę lub talerz. Górę polać polewą czekoladową. Udekorować świeżymi truskawkami lub wiórkami czekoladowymi. Do podania przechowywać w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly