wtorek, 31 marca 2015

Waniliowa pascha

Pascha
Pascha która zachwyciła wszystkich domowników i gości. Owszem przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga lekkiego wkładu pracy ale na prawdę warto. Pascha przepełniona jest waniliowym aromatem z dużą ilością bakalii. Już jeden mały kawałek wynagrodzi Wam włożony w jej przygotowanie trud. A zadowolenie innych konsumentów to będzie tylko powód do dumy :)

Oryginalny przepis


Składniki na około 2 litry paschy:
  • 1 kg twarogu w kostce (nie używajcie wiaderkowego)
  • 8 żółtek
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 250 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 3/4 szklanki rodzynków
  • pół szklanki posiekanych migdałów bez skórki

Przygotowanie:
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy kremówkę w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć ale nie możemy pozwolić aby się zagotowała. Zdejmujemy z palnika tuż przed punktem wrzenia.



Tak powstałą masę przenosimy do misy miksera, dodajemy twaróg (wcześniej zmielony dwukrotnie w maszynce), miękkie masło, ziarenka z laski wanilii i miksujemy na gładką masę. Można najpierw utrzeć twaróg z masłem i wanilią a dopiero potem dodawać stopniowo masę z żółtek. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko łączymy.




Drobniutkie sitko (lub inna formę z dziurkami) wykładamy gęsto gazą. Na to wykładamy gotową masę serową i lekko ją ugniatamy. Przykrywamy gazą, na to kładziemy talerzyk i delikatnie obciążamy. 






Sitko wstawiamy do miski by serwatka z paschy miała gdzie spływać. Wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia delikatnie wyjmujemy z formy, obracamy i dekorujemy. Gotową paschę przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly