czwartek, 26 marca 2015

Terrina wielkanocna

Terrina
Terrina wielkanocna obowiązkowo pojawia się na moim stole każdego roku. Gdy pierwszego roku jej spróbowaliśmy każdy z nas się w niej zakochał i teraz nie wyobrażamy sobie świąt bez niej. Na jej korzyść dodatkowo przemawia to że robi się ją łatwo i szybko, można zrobić dzień wcześniej i spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni. Dodatkowo można ją modyfikować poprzez dodatki do środka jak i to w co ją zwiniemy ale my jesteśmy fanami poniższej wersji.

Przepis

Składniki: (forma o długości około 20 cm)
  • 500 g twarożku (najlepiej już zmielonego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody (wrzątku)
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • szczypiorek
  • pół łyżeczki lubczyku
  • łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz
  • kilka dużych plastrów wędliny (można zastąpić żółtym serem)

Przygotowanie:
Twarożek mieszamy z pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami, ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami. We wrzątku rozpuszczam żelatynę i odstawiam do przestudzenia. Formę półokrągłą lub kwadratową wykładamy szczelnie folią spożywczą a na to układamy plastry wędliny tak aby połowa plastrów wystawała na zewnątrz (później nimi przykryjemy spód). Do twarożku dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.


Masę twarożkową przekładamy do wyłożonej foremki. Wystającym plastrami szynki przykrywamy spód i szczelnie zawijamy folią. Wstawiamy do lodówki na całą noc aż masa zastygnie.







Rano wyjmujemy terrine z formy, kroimy na grubsze plastry i układamy na półmisku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly