Chleb graham |
Osobiście uważam że nie ma nic lepszego niż chleba upieczony samodzielnie w domu. Zapach świeżego pieczywa, świadomość tego co jest w jego składzie no i duma że zrobiliśmy go sami to tylko kilka argumentów za tym że warto się zmierzyć z tym wyzwaniem. A ono wcale nie jest trudne, przygotowanie takiego chleba to kilka minut plus czas pieczenia.
Składniki:
- 450g mąki pszennej graham
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 7g drożdży suchych
- 1-2 łyżeczki soli
- 450 g letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Na koniec dodajemy wodę i wyrabiamy zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Tak wygląda ciasto po godzinie wyrastania. Po tym czasie przekładamy do formy na chleb, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Chleb pieczemy przez 15 minut w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut zależnie jak bardzo zarumienioną chcemy mieć skórkę. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz