Sernik cynamonowy |
Sernik który robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Smakuje typowo świątecznie, pachnie cynamonem, słodzony jest miodem nie cukrem, udekorowany dodatkiem orzechów. Świąteczna mieszanka smaków idealnie skomponowanych. W okresie świątecznym moim zdaniem wypiek obowiązkowy.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek korzennych
- 100 g czekolady
- 40 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy na piasek. W garnuszku roztapiamy masło.
Gdy już masło się roztopi garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Powstałą masę mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciskamy w spód blaszki. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu
- 280 g miodu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- posiekane orzechy laskowe i migdały do posypania
Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć twaróg. Dodawać jajka po każdym mieszając około 15 sekund. Wlać miód i zmiksować. Na koniec dodać miód i cynamon.
Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ja pośrodku posypałam migdałami a na brzegach orzechami laskowymi.
Piec około 70 minut w 175 stopniach. Jakby zbyt szybko brązowiało można przykryć folią. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku a następnie minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz