Makaron z szynką parmeńską i rukolą |
Jeden z makaronów, które najczęściej pojawiają się na moim stole. Uwielbiam go ja, uwielbia go mój mąż i podejrzewam że Wy nie przejdziecie obok niego obojętnie. Szybkie danie, zdrowe i nietypowe w smaku, koniecznie musicie je wypróbować.
- makaron (ilość na 2 osoby, zależy ile zjadacie)
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście rukoli (lub więcej jeśli lubicie)
- żółtko
- 1/4 szklanki kremówki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz, starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, ale już bez wody i przykrywamy aby nie ostygł. Rukolę myjemy, osuszamy i odkładamy do miski. Pomidory kroimy, przekładamy do rukoli, posypujemy pieprzem i odstawiamy na bok.
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w półplasterki czosnek. Uważamy aby go nie zrumienić. Następnie dodajemy pokrojoną w paski szynkę i podsmażamy krótko.
Do garnka z makaronem wlewamy śmietankę, ustawiamy na małym gazie i podgrzewamy.
Gdy śmietanka się podgrzeje dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Dorzucamy żółtko i szybko mieszamy tak aby żółtko się nie ścięło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rukolę z pomidorami, mieszamy całość i doprawiamy solą i pieprzem. Warto uważać z ilością soli gdyż szynka bywa słona.
Przekładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz