Muffinki pomarańczowe |
Wilgotne, aromatyczne, cytrusowe muffinki ze słodkimi kawałkami białej czekolady. Do ich zrobienia wykorzystałam własnej roboty konfiturę pomarańczową z poprzedniego wpisu. Mój mąż nie lubi suchych wypieków dlatego upiec muffinkę która mu zasmakuje nie jest łatwo. A ta podbiła jego podniebienie i serce. Muffiny robi się łatwo i szybko.
Oryginalny przepis który delikatnie zmodyfikowałam. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki (na 12 babeczek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 40 g masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek konfitury pomarańczowej
- 100 g białej czekolady
Masło roztapiamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajko, sok, jogurt, roztopione masło i konfiturę pomarańczową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy chwilę w blaszce a gdy dadzą się wyciągnąć, przekładamy na kratkę i całkowicie studzimy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz