Babeczki orzechowe |
Mocno orzechowe, delikatne, wilgotne pokryte kremem z twarogu i nutelli babeczki. Zrobione ze zmielonych orzechów laskowych z niewielkim dodatkiem mąki - taka zdrowa alternatywa słodkiego wypieku. Im świeższe tym lepsze, ale nie mają szans długo leżeć, znikają w oka mgnieniu.
Składniki na około 12 babeczek:
- 85 g zmielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 70 g mąki
- otarta skórka z połowy cytryny
- po pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy zmielone orzechy, masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich nałożyć ciasto do około połowy wysokości papierka. Ciasto dość mocno urośnie.
Babeczki piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu wystudzić przez nałożeniem kremu.
Składniki na krem:
- 2 duże czubate łyżki nutelli
- 4 łyżki twarogu zmielonego
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z nutellą na jednolitą masę. Każdą wystudzoną babeczkę posmarować gruba warstwą kremu. Można posypać zmielonymi orzechami laskowymi dla dekoracji. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz