Hamburgery |
Udowodnię Wam że każdego fast fooda można zrobić w domu, w zdrowszej wersji, z takimi składnikami jakie sami chcemy i jeszcze ta satysfakcja że sami go zrobiliśmy. Mąż chciał hamburgery to podzieliliśmy się zadaniami, ja zrobiłam bułeczki a on resztę. Tak więc dzisiejszy przepis to jego wykonanie.
Składniki:
- 2 bułki hamburgerowe
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- pół cebuli bardzo drobno posiekanej do mięsa
- pół cebuli pokrojonej w piórka
- drobno pokrojony czosnek
- żółtko
- płatki chili, sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki
- pomidor pokrojony w plasterki
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki
- kilka listków sałaty
- ulubiony sos: u nas sos rosyjski czyli połączenie ketchupu z musztardą
Przygotowanie:
Panowie aby się dobrze pracowało, przygotowanie hamburgerów rozpoczynacie od otwarcia piwa :)
Mięso łączymy z żółtkiem, bardzo drobno pokrojonymi cebulą i czosnkiem, solą, pieprzem, płatkami chili oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy wyrabiając na jednolitą masę. Dobrze jest odłożyć je na min godz. do lodówki.
Formujemy kotlety, płaskie o średnicy zbliżonej wymiarami do średnicy bułek. Dodatkowo formujemy jeden mały kotlecik dla żony ;)
Do wykonania sosu "rosyjskiego" mieszamy ketchup i musztardę w tych samych proporcjach.
Na mocno rozgrzanej i suchej patelni grillowej smażymy kotlety. Każdą ze stron po ok 3-4 min. do odpowiedniego zrumienienia . Bułki kroimy na pół i wewnętrzne części lekko rumienimy na patelni.
Przyrumienioną bułkę smarujemy sosem, na to nakładamy mięso i warzywa warstwami: cebulę, pomidora, ogórka i sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz