Kanapeczki z humusem |
Jeden z pierwszych przepisów Nigelli Lawson które wypróbowałam. I na pewno nie ostatni. Nigelle uwielbiam za to że wszystkie jej przepisy są szybkie i proste. I tak jest z tymi kanapeczkami. W oryginale są to crostini, czyli małe grzanki, ale ja zrobiłam wersję jeszcze szybszą, czyli same kanapeczki. Polecam jako przekąskę na przyjęcie.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- puszka zielonego groszku
- łyżka soku z limonki
- ząbek czosnku
- sól
- kilka kromek pumpernikla
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucamy odsączony groszek, zmiażdżony czosnek, miąższ z awokado oraz sok z limonki. Całość miksujemy blenderem.
Doprawiamy solą i w razie potrzeby dodajemy jeszcze czosnku lub soku z limonki. Jeżeli mamy możliwość odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się połączyły.
Chleb kroimy na mniejsze kanapeczki, jeżeli chcemy możemy wyciąć fantazyjne kółeczka, smarujemy humusem i podajemy. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz