Sos z piersi kurczaka |
Jeden z moich ulubionych sosów obiadowych. Przepis wyniesiony z domu, ale nie mam pojęcia skąd go mama ma. Odkąd wprowadziłam ten sos w mojej kuchni jest też jednym z ulubionych dań mojego męża. Soczysta pierś, świeży ogórek, pieczarki i duża ilość koperku to przepis na idealne danie.
Składniki na około 4 porcje:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- duży ogórek
- cebula
- duża ilość posiekanego koperku
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażamy z każdej strony pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Do podsmażonej piersi dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Gdy pieczarki puszczą sok, przekładamy zawartość patelni do garnka z cebulą.
Do garnka dorzucamy listek laurowy i całość zalewamy wodą. Dusimy około 10 minut.
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do sosu razem z posiekanym koperkiem. Całość dusimy około 5 minut.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Danie dobrze komponuje się z puree z ziemniaków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz