Sernik Ferrero Rocher |
Sernik ten powstał z myślą o mojej Mamie, kiedy zbliżały się jej urodziny chciałam zaskoczyć ją czymś wyjątkowym, czymś co wiem, że by jej zasmakowało. A że Mama jest wielbicielką tych małych, okrągłych pralinek i tak jak ja lubi serniki, to stwierdziłam że taki połączenie będzie strzałem w dziesiątkę. I było! Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na spód:
- 250 g ciastek kakaowych z nadzieniem orzechowym
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy za pomocą miksera na drobny piasek, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ciasteczka z czekoladą i gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Masą wylepiamy spód i boki blaszki. Schładzamy w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu na serniki
- 240 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 150 g masy nugatowej (można zastąpić nutellą)
- 100 g cukru pudru
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
W misie miksera mieszamy masę nugatową z twarogiem. Do powstałej masy dodajemy resztę składników i mieszamy krótko tylko do połączenia. Przelewamy w schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku z parą wodną (poniżej sernika ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą) w 170 stopniach przez około 1 do 1 i 1/2 godziny. Studzimy do temperatury pokojowej.
Składniki na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej
- 7 łyżek mleka
- 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, aż do powstania jednolitej masy. Mieszamy z orzechami i odstawiamy do momentu aż masa przestygnie i zacznie delikatnie gęstnieć.
Przestudzony sernik ozdabiamy polewą. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz