Sernikobrownies |
Brownie jest to klasyczne czekoladowe ciasto kuchni amerykańskiej. Można je trochę porównać do naszego murzynka, ale jest cięższe, bardziej zbite i mocniej czekoladowe. To jest ciasto które wygląda jakby wyszło z zakalcem, taki jego urok. Ja skusiłam się na połączenie klasycznego brownie z miętową warstwą serową, dla przełamania ciężkości czekolady.
Składniki na masę brownies:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej.
W misce wymieszać mąkę, cukier sól i kakao. Do wymieszanych składników dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód nałożyć 2/3 masy brownies. Na to rozłożyć masę serową. Pozostałą masę brownies rozłożyć łyżką w nieregularnych odstępach na masie serowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków wymieszać ze sobą masy, robiąc esy-floresy.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Pokroić na kawałki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz