Cukier waniliowy |
Przepis na cukier waniliowy jest tak prosty że aż wstyd go zamieszczać. Dlaczego więc to robię? Gdy widzę ludzie kupujących i używających sklepowego cukru waniliowego a bardzo często nawet cukru wanilinowego (o zgrozo!) to przeżywam katusze. Domowy cukier waniliowy to 3 minuty pracy i dwa składniki. Smak i aromat takiego cukru jest intensywniejszy i bardziej naturalny od kupnego. I co ważne - taki cukier wychodzi dużo taniej. Więc jeśli zdarza Wam się używać cukru waniliowego, proszę zróbcie go sami.
Składniki:
- 1 - 1 i 1/2 szklanki cukru
- laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka. W misce mieszamy (rozcieramy wierzchem łyżeczki) 2 łyżeczki cukru z ziarenkami z wanilii. Ponieważ ziarenka wanilii są wilgotne i kleją się do siebie łatwiej nam będzie wymieszać je na początku z małą ilością cukru.
Mieszankę cukru z wanilią mieszamy z resztą cukru i przesypujemy do słoiczka. Pozostałą skórkę laski wanilii kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do słoiczka (cukier będzie bardziej aromatyczny). Zakręcamy słoik. Cukier jest gotowy po 2-3 tygodniach, ale im dłużej stoi tym staje się lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz