Sernik jagodowy |
Skoro sezon na jagody to jaki może być mój pierwszy wypiek? Oczywiście sernik. Dałam do niego aż 400 g jagód, dałabym więcej ale istniało zbyt duże ryzyko że sernik się nie zetnie. Dzięki owocom deser jest bajecznie fioletowy, idealnie kremowy i obłędnie pyszny. Moim zdaniem obowiązkowy wypiek.
Moja inspiracja zmodyfikowana oczywiście. Przepis na tortownicę średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować na drobny piasek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z ciastkami. Dokładnie wymieszać i powstałą masą ciasteczkową wcisnąć w wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 g jagód
Przygotowanie:
Jagody zmiksować blenderem. Można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się resztek skórek ale moim zdaniem jest to niepotrzebne.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować. Unikać długiego mieszania aby nie napowietrzyć masy. Przelać na przygotowany spód i piec w temperaturze 150 stopni przez około 75 minut.
Na wierzch sernika delikatnie wyłożyć dokładnie zmiksowane wszystkie składniki polewy (patrz poniżej), wyrównać i piec jeszcze około 10 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez minimum noc w lodówce gdyż sernik jest bardzo kremowy i bez długiego schłodzenia będzie problem z jego pokrojeniem. Smacznego!
Składniki na polewę:
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz