Gołąbki z bakłażana |
Moje najnowsze odkrycie kulinarne które szybko będzie powtórzone. Gołąbki z grillowanego bakłażana z nadzieniem mięsnym a całość podana z sosem pomidorowym. To danie podbiło moje serce jak i serce mojego męża. Jeżeli macie bakłażana to nawet się nie zastanawiajcie tylko róbcie gołąbki. O ile nie lubię zawijania tradycyjnych gołąbków, tak te sprawiły mi dużo frajdy.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- sól i pieprz, szczypta cynamonu, cukier
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili, bez pestek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szklanka passaty pomidorowej
- 4 łyżki białego wina
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry (około 5 mm) solimy i odstawiamy w misce na około 30 minut. Następnie płuczemy dokładnie z soli i osuszamy.
Każdy plaster bakłażana grillujemy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Bakłażan nie musi być idealnie miękki (będzie się jeszcze zapiekał) ale musi dać się złożyć. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili (ja te składniki pokroiłam w rozdrabniaczu). Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodajemy pietruszkę.
Mięso mielone wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy cynamon. Do całości przekładamy mieszankę z patelni i dokładnie łączymy z mięsem.
W garnku zagotowujemy passatę pomidorową z winem oraz przyprawami. Ja proponuję sos posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę cukru oraz bazylii. Chwilę gotować do połączenia się smaków.
Dwa plastry bakłażana kładziemy na krzyż, na to kładziemy porcję mięsa i zawijamy. Tak postępujemy z resztą bakłażanów i mięsa.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos, na to układamy gołąbki. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać polane sosem (można dodać łyżkę jogurtu naturalnego). Idealnie się komponują z mizerią i ziemniaczkami. Smacznego!
Spróbuję w sobotę, ale zastanawia mnie - po co ten cynamon??
OdpowiedzUsuńDla nadania egzotycznego smaku. Można oczywiście cynamon pominąć, ale moim zdaniem bardzo fajnie się komponuje. Nie jest bardzo mocno wyczuwalny.
OdpowiedzUsuń