Sernik nugatowy |
No i znowu sernik. Tym razem, dla odmiany, sernik na zimno. Serniki na zimno idealne są na lato, kiedy nie chce się dogrzewać mieszkania piekarnikiem. A i sernik jest pyszny, w smaku inny niż pieczony. Dziś proponuję Wam sernik nugatowy z dużą ilością orzechów laskowych, na spodzie z wafelków orzechowych. Przepis dla fanów nugatu i orzechów, no i oczywiście serników.
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
- 200 g wafelków orzechowych
- 100 g mlecznej czekolady nugatowej lub zwykłej
Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy na piasek a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotową masę wafelkową wciskamy w dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Schładzamy około pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu
- 350 g czekolady mlecznej nugatowej lub zwykłej
- 200 g jogurtu
- 100 g cukru pudru
- 150 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, jak chcemy możemy pozostawić je w całości.
W misie umieszczamy twaróg, jogurt, cukier i mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną czekoladę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.
Wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Schładzamy w lodówce kilka godzin. W zależności od rodzaju użytej czekolady sernik może być mocno zwarty lub delikatnie musowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz