Tarta miętowa z truskawkami |
Nietypowe połączenie smaku truskawek z budyniem miętowym. A całość podana na kruchym cieście i posypana pistacjami. Bardzo ciekawe zestawienie, obawiałam się że te smaki nie będą się komponowały w zjadliwą całość ale rzeczywistość zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Budyń miętowy jest fajny orzeźwiający co podkreśla smak truskawek. Będę często wracała do tego przepisu.
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy szybko na ciasto (ja to robię malakserem). Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Formę wcześniej należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Przykryć papierem do pieczenia na który wyłożyć jakieś obciążenie (ceramiczne kulki, fasolę, groch). Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec kolejne 15 minut.
Składniki na mleko miętowe:
- 500 ml mleka
- mięta - 2 duże doniczki lub minimum
Przygotowanie:
Miętę posiekać na mniejsze kawałki, w garnku zagotować mleko. Garnek zdjąć z palnika, dorzucić mięte, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na minimum 30 minut. Po tym czasie odcedzić listki, dokładnie je wycisnąć i wyrzucić.
Składniki na wypełnienie tarty:
- 500 ml mleka miętowego
- 100 ml mleka zwykłego
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 300 g truskawek
- garść pistacji
Przygotowanie:
W naczyniu zmiksować mleko zwykłe z cukrem, żółtkami i mąkami. Mleko miętowe przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wlać masę jajeczną i zagotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
W naczyniu zmiksować mleko zwykłe z cukrem, żółtkami i mąkami. Mleko miętowe przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wlać masę jajeczną i zagotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Gotowy budyń przełożyć na tartę i odstawić do przestudzenia.
Udekorować połówkami truskawek, wciskając lekko w masę aby się lepiej trzymały. Posypać pistacjami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz